Грижим се за чистотата на природата от 2015 г.
"Хидролиа" АД

Публикации

Добромир Симидчиев: Топенето на снега крие риск от нови наводнения

Властите да изчислят колко вода ще постъпи в язовирите заради топенето на снега и тези обеми да бъдат освободени, за да не се стига до наводнения. Това посъветва бившият зам.-министър на регионалното развитие Добромир Симидчиев. Той заяви още, че подобно бедствие не е имало повече от 25 години.

Подобно валежно събитие не е имало от много време. Толкова много сняг, мокър, тежък. Виждате как пречупва стотици дървета, стълбове на електропреносната мрежа. Удивително от природна гледна точка и за наше нещастие събитие.

– коментира Симидчиев.

Има риск от наводнение, в следствие на снеготопенето, обясни експертът. По думите му в момента може да се активизират и свлачища.

Това, което е важно да се направи е всички експлоатационни дружества, общини и областни оправи, които имат отношение към язовирите може много лесно да изчислят колко вода ще постъпи в тези язовири и тези язовири да бъдат освободени, така че да не се достига до преливане. Рисковете са главно, заради едногодишните резервоари, тоест тези, които са с малко по-малък обем, но пък имат голяма водосборна област, тоест там се очаква да постъпят за кратко време при по-кратко затопляне, в крайна сметка вече сме март и очакваме времето по-рязко да се стопли и там тези обеми трябва да бъдат освободени. Това трябва да се направи при първа възможност.

– препоръча Симидчиев.

Чуйте коментара на Добромир Симидчиев за последиците от зимното бедствие в следващия видео материал:

No Comments :

Вашият коментар :

* Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.