Грижим се за чистотата на природата от 2015 г.
"Хидролиа" АД

Публикации

Зелените площи могат да ни пазят от пороите в бъдеще

В България трябва да преосмислим начина, по който отвеждаме водите и начина, по който ги задържаме. Съществуват добри практики от чужбина, които можем да заимстваме.

– Това каза инж. Добромир Симидчиев, изпълнителен директор на компанията „Хидролиа“ и бивш заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Гостът даде пример с решаването на проблема във Великобритания и Германия:

В Лондон тече един 6-годишен проект, който струва 4,2 млрд. паунда за решаване на този въпрос. Тоест решенията на са евтини и не са прости. /…/ Той ще струва на английските граждани около 80 паунда на домакинство годишно. Това е единият начин – с големи инфраструктурни проекти.

Другият е пример от Дрезден, където залагат на т. нар. зелена инфраструктура, тоест водата да се задържа по всякакви начини – чрез зелени покриви, площадки, алеи.

Моят призив към общината и към всички, които имат отношение, е да разрешаваме и да стимулираме такива зелени площи, защото за мен това е може би единственото решение. Строенето на големи инфраструктури ще реши донякъде проблема, но това е изключително сложно, скъпо и създава други проблеми.

В София зелената система е добре развита по отношение на брой паркове, но зелената инфраструктура е това, което ние трябва да развиваме.

Пороят от началото на седмицата, който наводни над 900 сгради, станции на метрото и подлези в столицата, изненада със своята интензивност и продължителност.

– добави инж. Симидчиев.

По думите му канализацията е работела добре, но множеството отпадъци по улиците са допринесли за нейното запушване. От тази гледна точка вината трябва да се търси във всички, които изхвърлят отпадъци, а не само в общината.

Защо средствата, отпуснати от държавата за покриване на щетите от бедствия, стигат до потърпевшите толкова бавно и други важни въпроси вижте във видеото.
Телевизия Bloomberg, 20.06.2018:

No Comments :

Вашият коментар :

* Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.