Грижим се за чистотата на природата от 2015 г.
"Хидролиа" АД

Публикации

Истинската стойност на водата

В предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria, изпълнителният директор на ХИДРОЛИА АД – Добромир Симидчиев разказа за истинската стойност на водата в световен мащаб.

Той обясни, че възможните решения и действия за избягване на водни кризи са умно управление на водните ресурси, превантивни действия и инвестиции във водния сектор.

Според инж. Симидчиев, целта която си поставят ООН – до 2030 г. всички страни да имат достъп до питейна вода и канализация е постижима. Той показа и някои от графиките в годишния доклад на Обединените Нации, които сочат, че водата като ресурс има все по-голямо значение, както може да се види на графиката* по долу.

През 2017 г. 71%  от страните в световен мащаб имат безопасно централизирано водоснабдяване. За сравнение през 2000 г. са били 61%, тоест се наблюдава прогрес. 45% от страните по света имат безопасно пречистване и отвеждане, като преди 17 години процентът е бил 28%.“ – каза Добромир Симидчиев и насочи вниманието към следващата графика*:

В допълнение изпълнителният директор на ХИДРОЛИА АД даде като пример за правилно управление на водните ресурси Израел. Той обясни, че страната в момента е един от световните лидери в технологиите за опазване на околната среда и водите.

Нямаше как да не бъде засегната и темата за язовир Студена: „Когато се случи кризата в Перник се надявахме, че тя ще доведе до положителни промени. За съжаление, заради пандемията тя остана на втори план.“ – каза инж. Симидчиев.

Цялото интервю може да видите тук.

използвани източници – The United Nations world water development report 2021: valuing water

No Comments :

Вашият коментар :

* Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.