Грижим се за чистотата на природата от 2015 г.
"Хидролиа" АД

Публикации

Правилният подход при прединвестиционните проучвания на ВиК системите е от изключителна важност

Изготвянето на регионалните прединвестиционни проучвания на ВиК системите приключи. Резултатите от тези проучвания показват яснота къде и колко трябва да се инвестира. Завършването на тези проекти в известен смисъл е успех, тъй като подхода винаги е бил общински и доста по-фрагментиран. Вече може да се говори за един правилен подход.

– Това каза инж. Добромир Симидчиев, изп. директор на „Хидролиа“ и бивш зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

Симидчиев посочи, че предстои ВиК операторите да кандидатстват в Оперативна програма „Околна среда“, тъй като тя е спонсор на тези проекти.

Преди кандидатстването се извършваше на конкурентен принцип. Към момента вече процесът е подобрен, предварително локирани са средствата и вече се знае, че тези ВиК ще бъдат бенефициенти. Те най-вероятно ще бъдат одобрени и ще се организират тръжни процедури за тези процеси.

Според госта кандидатурата ще бъде факт до няколко месеца и след това зависи кога тя ще бъде одобрена. Той прогнозира, че реални действия могат да започнат във втората половина на 2019 г.

Гостът посочи, че инвестициите ще бъдат разпределени главно за постигане на съответствие с Директивата за градските отпадъчни води:

По-голямата част от средствата ще бъдат инвестирани за изграждане на канализация и на пречиствателни станции за отпадъчни води. По-малка част от сумата ще бъде вложена за рехабилитация на водопроводи и водоснабдителни въоръжения.

Симидчиев каза още, че в големите населени места се говори главно за доизграждане на канализационната мрежа. Тази програма ще бъде насочена именно към тези места.

Следващата стъпка са средните по големина населени места. Те са почти 200 в България. Много от тях нямат пречиствателни станции.

Вижте целия разговор във видеото.
Телевизия Bloomberg, 24.07.2018:

No Comments :

Вашият коментар :

* Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.