Грижим се за чистотата на природата от 2015 г.
"Хидролиа" АД

Публикации

Добромир Симидчиев за ВиК реформите

Г-н Симидчиев на първо място даде глобална картина на ситуацията в България.

Имаме 265 общини, като те са малки, средни и големи. Големите общини се справят добре, защото имат добри приходи, ухажвани са от големите търговски банки и от международни фондове, тоест нямат проблем с кредитния си рейтинг. Имат проблем с това, че някои са надминали допустимия праг на задлъжнялост – 15%. Малките общини са в обратната ситуация – имат огромни нужди, но много малки приходи. Тези общини са силно зависими от централния бюджет – понякога в съотношение 10 пъти и повече. Ключът към решаването на такива проблеми е в обединението на такива общини под някаква форма, за да имат достъп до наличните в момента евтини частни пари. Но инвестиционните проекти са сериозни, а приходите, които ги обезпечават са малки. Следователно тези пари няма да достигнат до малките общини. Консолидацията на ВиК дружествата би решила този проблем в много малка степен, тъй като самите дружества имат ограничена възможност за инвестиции и когато едно ВиК е малко, то пак ще е на опашката в съответната асоциация.

Публично частното партньорство може да повиши капацитета на ВиК оператора и привличането на инвестиционен ресурс ще стане по-лесно.

На въпроса: Какво би било, ако има конкретен фонд за финансиране на конкретни отрасли – примерно за ВиК инфраструктурата – г-н Симидчиев отговори, че това вече се случва.

Важното е във фонда или съответното дружество да има държавни или европейски пари, които да са евтини и да послужат като гаранционен фонд. От там нататък този фонд трябва да се обърне към професионален фонд мениджър, който да осигури влагането на средствата в смислени проекти, водещи до увеличаване на ефективността на ВиК дружеството. Това би могло да бъде мощен инструмент за поощряване на операторите към по-висока ефективност. Конкретно за Програма Околна среда фонд мениджър вероятно ще бъде ЕБВР. Тя ще прилага държавните политики в това отношение.

Дали е възможно да я има инфраструктурата в малките населени места?

Да, чрез комбинация от мерки – смислен инструмент, който да насочи усилия към сектора, публично частно партньорство, което да допринесе за повишаване на ефективността, правилни инвестиционни приоритети. Необходими са серия от дейности, подчинени на една политика.

Повишаването на ефективността остава големият ни проблем.

Телевизия Bloomberg, 03.07.2017:

No Comments :

Вашият коментар :

* Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.