Грижим се за чистотата на природата от 2015 г.
"Хидролиа" АД

Публикации

Добромир Симидчиев за финансирането на българските общини

След години съществуване на ФЛАГ се оказва, че това е една гениална идея. В периода 2007-2013 фондът работи по т.нар. опростена схема и съфинансирането е в рамките на 10-15% в зависимост от проекта. В момента портфолиото ни е главно дългосрочни кредити. На дневен ред са инструментите за финансов инженеринг – при тях се използват грантови средства и се добавят частни средства. Тези пари се използват от общините под формата на кредити/заеми, като проектите трябва да са с възвръщаемост. Това е и бъдещето на оперативните програми – все по-голям дял от тях да бъдат с възвръщаемост. Така и общините ще се съсредоточат върху проекти, които генерират приходи.

Надяваме се ние – фондът – да бъдем от онези финансови посредници, които ще изпълняват ролята на фонд мениджър.

„Джесика“ беше един от пилотните проекти в първия период. Финансирахме 13 проекта на стойност 80 милиона, от които 50 милиона – безвъзмездна помощ. Проектите са успешни и дори имаме разрешение за рефинансиране на тези пари.

Малко история: Фондът стартира с 50 млн. държавни пари и финансиране от ЕБВР. Кредитът от ЕБВР е вече изцяло погасен и ползваме кредити от няколко търговски банки при много добри условия. В основата на успеха на фонда е това, че спазваме все още правилата на ЕБВР. В началото на март ФЛАГ ще направи 10 години.

Често фондът играе ролята на съветник за малките общини. Процедурата ни е опростена и имаме познания за проектите. Повечето общини са учудващо изрядни.

Телевизия Bloomberg, 09.02.2017:

No Comments :

Вашият коментар :

* Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.