Грижим се за чистотата на природата от 2015 г.
"Хидролиа" АД

Публикации

Световен ден на водата 2021 година

Темата на Световния ден на водата 2021 година е „Оценяване на водата“. С това се цели всеки да се замисли какво означава водата за него и по този начин да я оцени.

В търсене на отговор на въппроса: „Какво изначава водата за нас?“, решихме да попитаме част от хората, стоящи зад успеха на ХИДРОЛИА.

Наскоро, когато все още пандемията от корона вируса не беше навлязла в ежедневието ни и цялата държава следеше постоянно ситуацията в Перник и страданията на хората, причинени от липсата на вода в язовир Студена, имах възможността от ефира на националната телевизия да кажа следното: който не разбира, че една криза във водния сектор има дълбоки социални, икономически, екологични и битови последствия, то просто не си е давал ясна сметка за важността на сектора!

Водата е едно от онези неща от средата ни, която никой не забелязва, когато всичко е наред, но в момента, в който я няма, внезапно осъзнаваме стойността му. Като казах стойност – каква е стойността на водата? Каква е стойността на водата за един човек, който се съвзема след тежко наводнение? Каква е стойността на водата за един прежаднял човек в пустинята? Каква е стойността на водата за едно печелившо предприятие, което се нуждае от вода, за да работи, но такава няма?

При съвременния начин на живот не водата е толкова важна, колкото инфраструктурата, която се грижи за нейното съхраняване, пречистване, транспортиране, разпределение, обеззаразяване, отвеждане, защита от наводнения. Това е нашия фокус – грижата за водата става през грижата за съоръженията, които я доставят до където трябва, колкото трябва и когато трябва! Грижете се за водата, за да ни бъде приятел, а не враг!

Добромир Симидчиев

Изпълнителен директор, ХИДРОЛИА АД

Инж. Николай Николов, ръководител на екипа „Отвеждане и пречистване на отпадъчни води“ каза:

Какво е за мен Водата? – Първосигнално бих казал Живот. Не е случаен фактът, че когато човечеството търси планета, която да колонизира, първото нещо, което се проучва за нея, е дали се намира вода под някаква форма. Няколко всеизвестни факта са, че водата е приблизително 60-70% от човешкото тяло; почти всички процеси от метаболизма протичат във водна среда; човек може да издържи без храна около 30 дни, но без вода не повече от 10; 70% от земната повърхност е покрита с вода… Съществуват още много други факти в подкрепа на пряката връзка между Водата и Живота.

В по-абстрактно отношение за мен водата е също Разнообразие, Забавление, Красота. Ако човек се вгледа във формите на снежинките, бързо ще разбере какво имам предвид – всяка е с неповторима форма и структура. Без Водата не бих могъл да практикувам и да се наслаждавам на някои от любимите ми хобита – ски и гмуркане. Като любител водолаз мога да потвърдя красотата на подводния свят и прелестта на голямото биоразнообразие в него – около 2,9 млн. видове, като около 91% от тях все още предстои да бъдат открити и описани.

И накрая, но не на последно място, водата за мен е Отговорност. Отговорността да запазим този Живот, Красота и Забавление. С икономическото и социалното си развитие човекът се е намесил трайно в кръговрата на водата, поради необходимостта да използва нейните ресурси за питейни и производствени цели. Нашата (и моя лична) отговорност е да върнем тази вода в кръговрата на Водата/Живота, пречистена до степен, която не го замърсява и нарушава.

No Comments :

Вашият коментар :

* Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.