Грижим се за чистотата на природата от 2015 г.
"Хидролиа" АД

Публикации

Честит Международен ден на водата!

Dobri

Здравейте приятели,

Замисляли ли сте се някога каква е истинската стойност на водата за Вашия бизнес? Какво ще се случи, ако нямате вода за час, ден, седмица…

В общия случай, когато си говорим за цената на водата или дори по-смислено за стойността на водата, често единственото, за което се сещаме първосигнално, е тарифата за получаване на услуга. Това възприятие ограничава разбирането ни за истинската стойност на услугата или по-скоро за риска от нейната липса.

Да го погледнем по този начин – в момента в световен мащаб разходите за вода за под 1% от съответния национален брутен вътрешен продукт (БВП). Тази сума, макар и немалка в номинална стойност, не е значителна, за да предизвика истински интерес сред политическите среди или крупните предприемачи в региона. Нека, обаче, да го погледнем от гледна точка на риска – какво би се случило, ако внезапно се окажем в ситуация на ограничени ресурси или замърсен водоизточник? Колко биха били щетите от липсата на ресурс такъв, какъвто ни е необходим и в момента, в който ни е необходим? Абсолютно съм убеден, че тогава сегашната стойност на водата би била смешно незначителна и щетите биха се измервали не просто в пари, а в загуба на работни места, промяна на цялостната икономическа и социална атмосфера в региона. Тогава със сигурност този въпрос ще заеме челно място в дневния ред на местните и националните политически въпроси.

Както може и да се очаква, въпросът с оценката на водата и услугата през гледната точка на риска се подхваща първо от индустрията и бизнеса. Все по-често може да се чуе как даден инвеститор е готов да инвестира в намаляване на риска от недостиг на вода, като при класическия подход „бизнес кейс“ е трудно да бъде открит или защитен. При включването на оценка от евентуална липса на воден ресурс с подходящи качества, обаче, ситуацията се променя значително и подхода на инвеститора е оправдан.

Проблемът с този подход, обаче, е че е много трудно или на практика невъзможно даден бизнес да бъде напълно отделен от местната общност. При наличие на конкретен проблем, например липса на воден ресурс, няма как интереса на местната общност да не надделее пред този на индустриалния клиент. Това просто означава, че адресирането на риска трябва да се прави и от общността – през съответния публичен агент, натоварен с тази задача. В противен случай бизнесът рискува сериозно да инвестира в намаляване на рисковете си, но тази инвестиция да се обезсмисли, ако и общността не даде своя дан. Това важи освен в случаите на недостиг на ресурс, но е на екологичен проблем – няма особен ефект от инвестиция в пречистване, ако основния замърсител в региона са населените места.

А иначе бизнесите са готови да инвестират – световни лидери и международно признати компании инвестират в проекти, които водят до така наречените положителни водни баланси използваното количество вода за производство да се нетира чрез проекти, които увеличават наличността от водни ресурси.

Затова е важно индустрията и местните общности да вървят ръка за ръка в този процес и вместо да се говори за цената на водата, да се помисли по-задълбочено за стойността на риска от нейната липса – и каква цена ще се наложи да платим утре, ако днес сведем разговорите само до отказ от увеличение на тарифи за услуга!

ХИДРОЛИА АД ще продължи да се стреми да бъде Вашият предпочитан ВиК партньор!

Доверете ни се!

No Comments :

Вашият коментар :

* Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.