Грижим се за чистотата на природата от 2015 г.
"Хидролиа" АД

Публикации

Шеста годишна водна конференция: ВиК решения за индустрията – Нови бизнес модели и технологии

Шестата годишна водна конференция, организирана от Капитал с партньорството на Хидролиа АД, се проведе на 16-ти май 2017 г. в хотел Балкан, гр. София. Фокусът на конференцията тази година беше определящото значение на ВиК решенията за индустрията, като по време на трите дискусионни панела бяха разгледани нови бизнес модели и технологии.

Конференцията се утвърди като традиционна проява във водния сектор у нас, която се организира с активното съдействие на г-н Добромир Симидчиев, изпълнителен директор на Хидролиа АД. Целта ѝ е да бъдат представени последните тенденции в бранша.

Сред официалните гости на откриването на конференцията бяха г-н Нено Димов, министър на околната среда и водите, и г-н Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройство.

В първия дискусионен панел бяха разгледани различните гледни точки на индустрията към водата, както и гледната точка на доставчика в лицето на Арно Валто, изпълнителен директор на Софийска вода.

Във втория дискусионен панел се обсъдиха нови бизнес модели за управление на води

В дискусията се включи и Момчил Живков, партньор в Евролекс България, който разгледа правните аспекти в изнесеното управление на водните ресурси.

Една от интересните теми във втори дискусионен панел беше идеята за създаване на платформи за пренос на добри практики, най-вече в областта на кръговата индустрия и екологията, генерирани в скандинавските държави и в частност Норвегия Г-жа Мадлена Владимирова, директор на Green Business Norway в България, представи дейността и идеологията на норвежката организация. Специално внимание беше обърнато на: продукти с висока добавена стойност, като резултат от третиране на органичен отпадък, представени от Ярл Спандоу, изпълнителен директор на Multivector Group, норвежка компания, член на Green Business Norway. Той даде конкретни примери от изпълнени проекти в различни производства, при които органичният отпадък се обработва, за да се използва повторно като нов продукт. Технологията на Multivector Group би могла да бъде приложена у нас в множество производства, включително в хотелиерството и ресторантьорството – при които органичните отпадъци биха могли да се изсушават по специална технология и остатъкът да се използва в селското стопанство.

Трети дискусионен панел – Технологични решения за сектора – мониторинг на води, пречистване и рециклиране, помпен интензитет и др.

Технологиите във ВиК за индустрията са коренно различни от публичния сектор

– с това послание започна модераторът на дискусията Радослав Русев, член на Съвета на директорите, Хидролиа АД. В последната част бяха представени реални решения, тенденции и насоки, приложими за ВиК в индустрията, което превърна третия панел в своеобразен епицентър на годишната водна конференция. Ето с какво се отличиха отделните презентации в него:

Кюбико: Мониторингът е от водещо значение при експлоатация на ВиК в индустрията

Инж. Добромир Молдованов, изпълнителен директор на Кюбико, постави категоричен акцент върху добавената стойност, която една ефективно изградена система за мониторинг предоставя при управление на критичната ВиК инфраструктура. Той даде два конкретни примера, при които нагледно се вижда как добрите практики от обществения ВиК сектор могат да се прилагат успешно и в индустриалния сектор. В първия пример показа как недоброто познаване на мрежата на предприятието носи непреки загуби за клиента, а във втория – как липсата на обективен мониторинг води до преки загуби.

Хидролиа: Аутсорсингът е модел, който ни позволява да предложим комплексни услуги с най-високо качество

Следващият участник, инж. Николай Николов, мениджър Отвеждане и пречистване на отпадъчни води, Хидролиа АД, обедини в своята презентация тенденциите в пречистването на отпадъчни води в световен мащаб и ситуацията в България.

Наша гордост е богатият опит на специалистите в Хидролиа АД в експлоатацията. Благодарение на аутсорсинга ние можем да предоставим богат набор от качествени услуги на нашите клиенти. Същевременно ние носим еднолично отговорността като компания. В това се състои и основното предимство на пазара за младата компания Хидролиа АД

– разказа той.

Не трябва да забравяме, че пречистването на отпадъчни води е важно не само за екологията и околната среда, но води до превенция за здравето на населението

– подчерта инж. Николов и обърна внимание и на факта, че наред с модерните предприятия с високотехнологични пречиствателни съоръжения все още има и производства с морално остарели локални пречиствателни станции или дори такива, които изобщо не обработват отпадъчните си води. Като причина бе изтъкнат заниженият контрол от страна на държавните регулаторни органи.

Тенденцията е да се гледа на отпадъчните води като на суровина. Лидер в световен мащаб в повторното използване на вода е Израел, където близо 86% от отпадъчните количества вода се влагат повторно в определени производства. Научните достижения вече предлагат всякакви способи за пречистване, но въпросът вече не е как, а колко ще струва

– обобщи представителят на Хидролиа АД.

Аутсорсингът е път за развитие на ВиК за индустрията

Линк към материала от Капитал за конференцията:

Информация ще намерите и на: www.инженер.bg

No Comments :

Вашият коментар :

* Your email address will not be published.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.